moje osobní stránky - o Indii, životě a tak...

Kde je domov?

30. 1. 2010 23:48

 

"Ahoj Jano, jsem v Čechách," pípla mi před pár dny smska. Izrealce Gila jsem poznala v roce 2005 v Německu. Bylo to na jedné party. Když zjistil, že jsem z České republiky, obratem šáhl do kapsy, vyndal pomačkaný papírek a začal zpívat: Vymyslel jsem spoustu nápadů a hů... Taková setkání se nezapomínají.

Mám obavy, jestli ho po pěti letech poznám. Vypadá stejně. Opatrně našlapuje přes namrzlé chodníky: "To víš, naposledy jsem měl rukavice na sobě před čtyřmi lety. Už jsem si odvykl na zimu." Sedíme spolu u 18 stupňového piva z místního pivovaru v Praze na Bulovce. Bavíme se německy, přestože Gil umí docela dobře česky. 11 let žil v Německu. Pak se vrátil zpátky do Izraele. "Jak se cítíš doma?" zajímá mě. "Nemám domov. Izraelci jsou hodně hluční a hlasití. Já jsem jiný, tichý. Německo ale taky není můj domov." Domov je tam, kde jsou lidé, kteří tě mají rádi, vzpomínám na přísloví, které mi viselo na zdi v Indii. A vzpomínám na jednu dívku z Holandska. Její mamka Afričanka, její táta Holaďan. Pro Holanďany je cizí -  oc tmavá. Pro Afričany taky - je moc světlá. Do 18 let bojovala s tím, že nikam nepatří. Teď je na to hrdá. Pochopila, že Bůh jí dal roli, kterou nikdo jiný plnit nemůže. Být mostem. Spojovat rozpojené. Sbližovat oddálené. Ne tím, co říká, ale tím, co je. Jaká je.

S Gilem jsem si popovídala neočekávaně krásně a hluboce. Přestože je z úplně jiné kultury než já. Židovské. Izraelské. Přála bych si, abych dokázala být také mostem, po kterém lidi mohou přejít vzájemně k sobě.  Je tohle jeden z mých úkolů v životě?

 

 

 

 

 

Zobrazeno 1825×

Komentáře

pmichal

Jani, v Tvým příspěvku je moc pravdy. Bojím se ale, že to pochopí jen ten, kdo nějakou dobu žil v jiné kultuře. Proto je moc dobře, že připravujete dobrovolníky!<br />
Možná to už ode mě znáš:<br />
Když jsem byl v Rakousku a citil jsem se sám, šel jsem do kostela, večer, měl jsem klíče, kleknul jsem si před kříž a připadal jsem si jako bezdomovec. A začal jsem se ptát, kde je vlastně můj domov.<br />
A po chvíli jsem pochopil a vykřiknul: Ja, da bin i´daheim. Bei dir, Jesus! (Tady jsem přece doma. U tebe, Ježíši!)

sveci

Kdyby alespoň to bylo lehčí... :)

Daliluh

Když už nemůžeme být mostem, aspoň ukazatelem bychom být měli. Díky za hezký článek.

Daliluh

Šveci: lehčí to asi není, ale zatímco k tomu, abychom byli mostem, potřebujeme nějaké predispozice (žít chvíli v jiné kultuře, nebo ze dvou kultur přímo pocházet jako ta dívka z Holandska), ukazatelem se můžeme stát hned, bez jakýchkoli cavyků. Sice to je obtížně přestavitelné, ale mnoho ukazatelů nahradí most:-).

Vasik

Moc pěkný, mostem podle mne bmůže být naprosto každý, nemusí to být zrovna most mezi kulturami, či cizími národy, ale jen "obyčejný" most mezilidských vztahů, pochopení, lásky ... ...<br />
K tomu, abych se stal mostem, potřebuji hlavně lásku a pochopení druhých, tak doufám že každý z nás modtem být dokáže, asi ne pořád, ale v určitých situacích ano!

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková