moje osobní stránky - o Indii, životě a tak...

Jde to vůbec?

19. 3. 2010 23:04
Rubrika: Pro inspiraci ducha i duše... | Štítky: život

V 15 letech jsem se strašlivě těšila, jak si jednou zařídím svůj byt. Určitě tam měl být koberec (jak útulné), akvárko s rybičkami (jak uklidňující) a myčka (jak praktické).

Ve 25 letech jsem v Indii zjistila, že člověk se obejde bez 98% věcí, které má.

Ty jo, nelpět na věcech je fakt skvělý pocit... Důležité jsou nejsou věci, ale přeci vztahy! Vždyť domov je tam, kde tě lidi mají rádi. Jenže. Někdo přijde - a odejde. Jiný odejde - a najednou se vrátí. S každým ztraceným člověkem někdo odřezává kus srdíčka. A s každým získaným přítelem člověk zoufale bojuje proti touze vlastnit jej. Dávám si 10 let na to, abych se naučila nelpět na lidech. Dá se to vůbec??

Nevím. Snad ale časem dojdu i do třetího stádia - nelpět na životě. Pokud možno dřív, než z něj budu odvolána...

Zobrazeno 1645×

Komentáře

paja-schrotter

Díky, Jano, za tohle zamyšlení. Poslední dobou to dost řeším (to lpění na lidech). A snažím se to naučit. Myslím, že s našimi přáteli je to podobné jako s našimi dětmi a vlastně i s naším životem samotným. Naši přátelé nejsou "naši", v tom smyslu, že je nevlastníme, ale oni jsou nám a my jim na určitý čas "svěřeni", na jiný čas zase odebráni. Myslím, že si na ně nesmíme dělat nárok, přivlastňovat si je. Je dost těžký to tak brát (mluvím z vlastní zkušenosti), ale máme velkou naději, že si všechen čas bez přátel přebohatě vynahradíme na věčnosti...

Vasik

Lpění na lidech??? Myslím, že to z určitého pohledu není vůbec nic špatného, pokud s těmi lidmi dokážeme sdílet radost a vše co život přináší - člověk, který by nebyl na tomto světě nějak uvázán k dalším lidem a to jakýmkoli způsobem (modlitbou, osobními setkáními, svazkem ...) by na tento svět jakoby nepatřil - člověk tu přeci kvůli lidem je!!! Proto si myslím, že pokud to není určitá přehnaná závislost na lidech kolem mne, tak na to lpění není nic špatného a stejně je to asi se životem. Není dobré být závislý na svém sobeckém životě, ale žít život s druhými a opravdu ho prožívat je přece jen dost velkej dar, aby jsme na něm trochu lpěli :-)

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková