moje osobní stránky - o Indii, životě a tak...

Sedm dnešních skutků milosrdenství...

30. 8. 2008 20:36

 

Nedávno jsem listovala sborníkem "Máš před sebou všechny mé cesty", kterou dostal Tomáš Halík ke svým šedesátým narozeninám. Moc se mi tam líbil dopis od Joachima Wankeho, teologa a biskupa diecéze Erfurt. Ještě kdyby člověk uměl alespoň promile z toho krásného, co čte, umět převést taky v realitu... :)

 

Tak tady to je, doufám, že se vám to taky bude líbit: 

 

 

 

"Před pár lety se Durynsku (bývalé DDR) rozhodlo vytvořit Sedm skutků dnešního milosrdenství. Vše bylo v rámci příprav na Rok Alžběty. Pracovníci charity se ptali lidí, kteří se nacházeli v tíživé životní situaci. Otázka zněla: „Který skutek milosrdenství je z vašeho pohledu dnes obzvláště důležitý? Dostalo se mi zajímavých odpovědí, které vedly k přemýšlení. Odpovědi se pak promítly do formulace sedmi skutků milosrdenství pro Durynsko dnes. Jsou společným dílem – a to činí obzvláště drahocennými a přesvědčivými.

 

Tady jsou: 

 

1. Říci člověku: patříš k nám

To, co dělá naši společnost často studenou a nemilosrdnou, je skutečnost, že jsou v ní lidé vytlačováni na okraj: nezaměstnaní, nenarození, psychicky nemocní, cizinci atd. Velice aktuální je v této souvislosti vysílat jakýmkoli způsobem signál sounáležitosti: „Nestojíš mimo!“, Patříš k nám!“ – např. k naší farnosti. 

 

 

2. Naslouchám ti
Často slyšená a vyjadřovaná prosba zní: „Měj na mě trochu času!“, „Jsem tak sám!“, „Nikdo mi nenaslouchá!“. Hektické tempo současného života, ekonomizace péče a sociálních služeb nutí k co nejrychlejšímu a nejúčinnějšímu jednání. Často chybí – proti vůli pomáhajícího – čas jednoduše naslouchat druhému. Mít čas, moci naslouchat – skutek milosrdenství, který je paradoxně v době technicky dokonalé, vysoce moderní komunikace naléhavější než dříve!  

3. Mluvím o tobě dobře
Každý z nás to již zažil: Při rozhovoru, setkání, na poradě se najdou lidé, kteří vidí nejprve to dobré a pozitivní na druhém člověku, na určité věci či úkolu. Samozřejmě že občas je třeba poukázat na chyby, kritizovat a podat zprávu o problémech. Co dnes však často chybí, je ocenění druhého, příznivé smýšlení o něm i o jeho záležitostech a úcta k jeho osobě. Mluvit dobře o druhém – nemohli by být i kritici církve občas milosrdnější? 

4. Půjdu kousek s tebou
Mnohým nepomůže jen dobrá rada. V dnešním složitém světě je potřeba pomoc na začátku, doprovod při prvních krocích, do doby, než druhý získá odvahu a sílu pokračovat dál sám. Signál milosrdenství zní: „Zvládneš to! Pojď, pomůžu ti začít!“. Nejde tu však pouze o pomoc v sociální oblasti. Jde o lidi, kteří si třeba přejí hledat Boha. Potřebují někoho, kdo by si s nimi povídal a odpověděl na jejich otázky, šel s nimi kousek po cestě víry. Někoho, kdo jim pomůže najít po dlouhé nepřítomnosti cestu zpět do společenství, bez trestu a pocitu viny. 

 

5. Dělím se s tebou.

Ani v budoucnu nezavládne na zemi dokonalá spravedlnost. Je třeba poskytovat pomoc těm, kteří si nemohou pomoci sami. Dělení peněz a darů, možností a šancí zůstane nutností i ve světě dokonalé sociální péče. Díky rostoucí společenské anonymitě získává novou váhu i staré úsloví: „Sdílená bolest je poloviční, sdílené štěstí je dvojnásobné!“ 

 

6. Navštívím tě

Moje zkušenost je následující:  Je lepší navštívit druhého v jeho domě než čekat, až přijde ke mně. Návštěvou vzniká pocit pospolitosti. Návštěva znamená potkat druhého tam, kde se cítí silný a v bezpečí. Kultura návštěv v našich farních společenstvích je velmi vysoká, nenechme ji upadnout! Jděme i za těmi, kteří k nám nenáleží. Náleží Bohu, to by nám mělo stačit. – A nakonec:

 

7. Modlím se za tebe.

Kdo se modlí za druhé, vidí je novýma očima. Vnímá je jinak. I lidé, kteří nejsou křesťany, jsou rádi, když se za ně někdo modlí. Místo ve městě nebo na vesnici, kde jsou pravidelně do modliteb zahrnováni všichni obyvatelé daného místa, živí i zemřelí – to je opravdové požehnání. Matky, otcové, řekněte svým dětem a vnukům: Modlím se za tebe! Modlitba má velkou sílu především tam, kde jsou vztahy vyhrocené a křehké a kde již nepomáhají slova. Boží milosrdenství je větší než naše bezradnost a zármutek. 

 

Joachim Wanke, teolog, biskup diecéze Erfurt, bývalý profesor pastorální teologie
Ze sborníku k 60. narozeninám Tomáše Halíka
„Máš před sebou všechny mé cesty“, 2008
 

Zobrazeno 1417×

Komentáře

Filoménka

Moc hezké:)A taky inspirující...Kéž by nám Pán dal Ducha horlivosti, abychom se to snažili uvést v tu realitu!
P.S.: zdravím svoji jmenovkyni:D

sveci

Jejej, jmenovkyně, to je hezké... :) Odkud jsi?

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková